Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Holknekt spelade bort miljontals kronor. I klippet ovan berättar han om sitt missbruk och varför han valt att stämma spelbolagen. Foto: SVT

Per Holknekt spelade bort miljoner – nu stämmer han spelbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Per Holknekt har spelat bort miljontals kronor och kan inte förstå att det är tillåtet och möjligt för den som är spelberoende att bara fortsätta sitt spelande.

Nu vill han se en lagstiftning som förhindrar att människor spelar sönder sina liv. Han har själv stämt svenska spelbolag för att driva på lagstiftningen.

När Per Holknekt undersökt hur hans eget spelande sett ut visar det sig att han periodvis har spelat för 270 000 procent mer än genomsnittsspelaren och han kan inte förstå hur det kom sig att spelbolaget inte reagerade.

– Hittade de inget spelmissbruk i mig då, så kommer spelbolagen aldrig att hitta det. För de vill inte hitta det, säger Per Holknekt.

Vill tvinga spelbolagen att agera tidigare

Genom sin stämningsansökan vill han rikta uppmärksamheten mot spelbolagen och få till en lagändring, en lex Ebba. Att förbjuda spel är inte vad han är ute efter.

– Det kommer aldrig att gå, men om vi gör jämförelsen med alkohol och bil, så är gränsen i dag 0,2 promille, men för att köra bil i Unibets värld så är gränsen 5,6 promille, först där börjar deras lampa att blinka. Det är promillegraden vi behöver sänka till en punkt där bolagen använder markörer för att tidigare hitta spelmissbrukar och då hoppas jag att det kan komma något slags lagliga krav ovanifrån som kan bestämma de här verktygen, så att inte spelbolagen får göra vad de vill, säger han.

Kindred som bland annat äger Unibet, vill inte kommentera Per Holknekts stämningsansökan med hänvisning till att det är en pågående process.

Använder sig av Ebbas självmordsbrev

Per har haft kontakt med Annika Gravestam, mamma till Ebba som tog sitt liv efter spelmissbruk. I sitt arbete mot spelbolagen använder han sig av de sista raderna i Ebbas självmordsbrev.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Holknekt, själv tidigare spelmissbrukare, vill ge röst åt Ebba Gravestam, som bara var 26 år när hon tog sitt liv. Hör Per berätta om löftet till Ebbas mamma i klippet ovan. Foto: Privat/SVT

Här finns hjälp mot spelmissbruk

Stödlinjen.se ger råd och stöd till personer som spelar, samt till deras närstående. Dit går det att ringa anonymt, det går också att mejla eller chatta.

Via spelpaus.se går det att stänga av de spel som kräver registering-

Via Spelberoendes riksförbund och Spelberoendegruppen går det att hitta lokal stödföreningar för spelberoende och anhöriga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.