Pernilla Lundberg från Rottne utanför Växjö fick under torsdagseftermiddagen vid Årets Kock 2017 ta emot det prestigefyllda ”Karin Franssons Mentorpris”. Foto: Privat

Pernilla Lundberg får ”Karin Franssons Mentorpris”

Publicerad

Pernilla Lundberg från Rottne utanför Växjö fick under torsdagseftermiddagen vid Årets Kock 2017 ta emot det prestigefyllda ”Karin Franssons Mentorpris”.

Priset instiftades 2012 för att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. 

Priset delades ut under tävlingen Årets Kock i Malmö och det var en glad Pernilla Lundberg som tog emot priset. 

– Det känns fint och hedrande, säger hon.

Få kvinnor i branschen

Endast en kvinna har vunnit tävlingen Årets kock sedan starten 1983 och Pernilla Lundberg tycker absolut att det behövs ett pris som lyfter fram kvinnor.  

– Det ser tyvärr ut så att det mest är män i kockyrket. Det är ett tufft yrke med långa arbetsdagar och sena kvällar. Jag tror att det är det som gör att många kvinnor hoppar av efter några år.

Jobbade på Öland

Pernilla gick ut kockskolan 1989 och under fem år i början av 90-talet jobbade hon hos Karin Fransson på Öland på somrarna. Karin Fransson driver sedan många år Hotell Borgholm på Öland, där hon har fostrat många semifinalister, finalister och vinnare i Årets Kock.

Pernilla Lundberg jobbar i dag på restaurangerna Riche och Teatergrillen i Stockholm. Hon har lång erfarenhet i branschen och hon har tillskillnad från många andra kvinnor inga planer på att sluta. 

– Jag älskar det här livet. Det är roligt med högt tempo och puls, säger hon.

Tidigare vinnare

2016 Lina Ahlin, Agrikultur, Stockholm 

2015 Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö 

2014 Frida Ronge, vRå, Göteborg 

2013 Katarina Westlund, kocklärare vid Dackeskolan, Mjölby 

2012 Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.