Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste åren har Tina Skoglund jobbat som undersköterska inom äldrevården i Tingsryds kommun. Vid årsskiftet sade hon upp sig efter ledningens besked om att personalen måste gå mellan avdelningarna för att minska vikarieintaget rejält. Foto: Ricardo Garcia

Personal lämnar efter besparingar i Tingsryd: ”Vill inte bli tvångsplacerad”

Uppdaterad
Publicerad

Timvikarier motsvarande ett 20-tal heltidstjänster tas bort när vård- och omsorgsnämnden i Tingsryd måste spara miljoner. De anställda väntas nu täcka för varandra i större utsträckning men förändringen stöter på hårt motstånd.

Vård- och omsorgsnämnden i Tingsryd måste spara 21 miljoner kronor under 2024 och en av de viktigaste åtgärderna är införandet av ett vikariestopp motsvarande ett 20-tal heltidstjänster.

– Det är klart att man ska kunna ta in vikarier, men vi ska främst jobba smartare mellan avdelningarna. Vi är nästan 500 anställda och ett 20-tal personer som eventuellt försvinner, ja, du inser proportionerna, säger Birgitta Arvidsson (KD), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Tingsryd.

Vikarier tas bort

Ingen ordinarie personal kommer att avskedas, men bemanningspoolen och vikarierna tas bort. Den förlorade flexibiliteten ska kompenseras av ordinarie personal som nu förväntas täcka upp för varandra i större utsträckning.

– Vi går redan på marginalerna och varje liten förändring blir en stor förändring ute hos de personerna som vi ska hjälpa. Det är stressigt och det sker misstag redan nu så jag är orolig att någon brukare ska dö, säger Tina Skoglund, undersköterska.

– Jag inser att det inte kommer att vara helt problemfritt, men jag känner stort förtroende för våra anställda och chefer som kommer att leda den här förändringen, säger Birgitta Arvidsson (KD).

Minst fyra anställda har valt att säga upp sig

Missnöjet med förändringen bland personalen är stort och fyra anställda har valt att säga upp sig, en av dem är Tina Skoglund.

– Jag vill inte hoppa runt mellan olika avdelningar och kanske inte kunna hjälpa de brukare jag möter på ett sätt som motsvarar deras behov. Jag har valt att jobba inom äldrevården och vill inte bli tvångsplacerad inom andra verksamheter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.