Brist med bemanningen inom äldreomsorgen är ett problem för många småländska kommuner. Hör mer i klippet! Foto: SVT

Personalbrist i äldreomsorgen i 17 av 20 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som SVT Nyheter Småland gjort visar att det är brist med bemanningen inom äldreomsorgen i nästan alla kommuner i Kalmar- och Kronobergs län. En del kommuner vädjar om hjälp och uppmanar människor att söka arbete inom vården.

SVT Nyheter Småland har frågat samtliga kommuner i Kalmar och Kronobergs län om bemanningen inom äldreomsorgen. Det råder just nu mer eller mindre personalbrist i 17 av 20 kommuner.

Bland de kommuner som vädjar om hjälp på sina hemsidor finns Mörbylånga, Nybro, och Högsby. Människor uppmanas att söka arbete inom vård- och äldreomsorg.

Nybro kommun erbjuder fast jobb till den som har godkänd yrkesexamen, goda vistsord och körkort.

Fler sjuka bland personalen

Att det är brist på personal inom äldreomsorgen på många håll har varit känt sedan tidigare. Men just nu är det extra hårt tryck på personalen på grund av högre sjukfrånvaro.

– I november ifjol låg korttidssjukfrånvaron på 5.95%, i jämförelse med november 2019 då den låg på 3.11%, säger Christoffer Karlsson, verksamhetschef på Tingsryds kommun.

Ökad efterfråga – minskat intresse

En studie från SCB visar att efterfrågan på personal inom äldreomsorgen kommer öka kraftigt efter 2020. Men intresset för att utbilda sig inom vård-  och omsorg har minskat.

Västerviks kommun anstränger sig för att få fler att utbilda sig inom vården.

– Vi försöker hela tiden rekrytera personal och på olika sätt stimulera människor att utbilda sig till undersköterska, säger Jörgen Olsson, socialchef i Västerviks kommun.

En konsekvens av personalbristen är att anställda behöver jobba extra och övertid, vilket bekräftas av samtliga kommunerna när vi ställde frågan.

– De som jobbar och är friska ställer upp och tar extra pass, och de gör ett fantastisk jobb. Så är det nog inte bara i Västervik, utan jag tror att det ser ut så i hela Sverige, säger Jörgen Olsson.

Så gjorde vi kartläggningen om personalbrist inom äldreomsorgen

Samtliga 20 kommuner i Kalmar-  och Kronobergs län kontaktades via mejl och telefon.

Frågan som ställdes var: Hur ser det ut med bemanningen inom äldreomsorgen i er kommun ?

• 13 kommuner svarar att de just nu har det svårt med bemanningen och aktivt söker mer omsorgspersonal.

• 4 kommuner svarar att de har personal men att de behöver fler utbildade sjuksköterskor och undersköterskor.

• 3 kommuner svarar att de inte har någon större problem just nu.

De som svarade på frågan var antingen verksamhetschef på socialförvaltningen eller socialchef i kommunerna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.