Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en oro när varken vi eller barnen mår bra”, säger skyddsombudet Johanna Davidsson. Hör henne och kollegan Pernilla Westholm i klippet ovan. Foto: Olof Peterson/SVT

Personalen tar värktabletter och ögondroppar för att stå ut med den dåliga luften på Lekbackens förskola

Publicerad

Torr luft, tjutande ljud från ventilationstrumman och 29 grader inomhus i september. Så beskriver förskolepersonalen på Lekbackens förskola i Tingsryd sin arbetsplats.

– Vi har irriterade ögon, och slemhinnorna i hals och näsa blir påverkade. Barnen uttrycker att de är törstiga, säger Johanna Davidsson, skyddsombud för Sveriges lärare.

Under sommaren, och in i september, har temperaturen inomhus varit mellan 25-30 grader. Samtidigt upplever personalen att ventilationen inte fungerar som den ska.

Törstiga barn och oroliga föräldrar

De har själva köpt in ögondroppar och huvudvärkstabletter för att stå ut, och samtidigt får de hantera törstiga barn och oroliga föräldrar.

– De större barnen ber om vatten, och de yngre dricker mycket mer vid måltiderna, säger Pernilla Westholm, skyddsombud för Kommunal.

Energisnålt modulbygge

Det nybyggda modulhuset är byggt i två våningar och ska vara energisnålt, och kyls därför inte ner dagtid. Men om det är orsaken till den höga temperaturen och dåliga luften på förskolan är oklart. 

Känner ni att ni kan göra ert jobb på bästa sätt?

– Inte som det är just nu. Det är en oro när varken vi eller barnen mår bra. Vi önskar att de gör en ordentlig kontroll på ventilationen, och att det blir åtgärdat, säger Johanna Davidsson.

Under tisdagen tog Tingsrydsbostäder fram en åtgärdsplan tillsammans med tillverkaren Adapteo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.