Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon sammanfattar SVT:s reporter turerna med arbetsmiljön på Lekbackens förskola. Foto: Olof Peterson/SVT

Torr luft och törstiga barn – ny förskola i Tingsryd har anmälts tolv gånger

Publicerad

Lekbackens förskola i Tingsryd är splitterny men har redan anmälts flera gånger av personalen som varnat för höga temperaturer och dålig luft. Rådet från Tingsrydsbostäder har varit att flytta ut verksamheten om det är för varmt inomhus.

Skyddsombuden på Lekbackens förskola i Tingsryd berättar för SVT att det gjorts tolv anmälningar i det interna systemet, och en anmälning till Arbetsmiljöverket sedan den första avdelningen fick flytta in i den nybyggda förskolan förra sommaren.

De har efterlyst enkla åtgärder, som persienner, men inget har hänt. I anmälningarna står det att personalen har huvudvärk och att barnen är ovanligt törstiga.

– I sak ska man inte vara orolig, Vi får hoppas att barnen får i sig vätska och att de kan vara ute mycket just nu den närmaste tiden, säger Joachim Widerstedt, projektledare på Tingsrydsbostäder.

Tar fram plan efter SVT:s frågor

Vid en kontrollbesiktning i slutet av sommaren konstaterade tillverkaren Adapteo att allt var klart för inflytt. Efter det har personalen gjort flera anmälningar, och enligt Tingsrydsbostäder har det varit svårt att få återkoppling från företaget.

– Jag har inte fått något jäkla svar alls, på någonting, säger Joachim Widerstedt.

Men när SVT börjar ställa frågor om den nya förskolan går det snabbt. Redan dagen efter skickar Adapteo ut en tekniker på nytt, och tillsammans med Tingsrydsbostäder bestämmer de sig för att ta fram en åtgärdsplan.

– Ventilationstekniker kommer under denna vecka att åka ut för att undersöka ventilationssystemet och mäta värdena för att ta reda på vad som orsakar problemen. Det är prioriterat att få det löst så snart som möjligt, skriver Tina Hultenby, pressansvarig på Adapteo, till SVT.

Förskolan upphandlades av kommunen för 23 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.