Foto: SVT

Bibliotekspersonal får personlarm

Publicerad

En god arbetsmiljö och trygghet är skälen till att personliga larm nu finns till samtliga anställda på biblioteken i Högsby och Hultsfred. ”Det ligger ingen särskild händelse bakom”, säger Anna Lundberg som är bibliotekschef på de båda orterna.

Redan för ett par år sedan installerades det larm på biblioteket i Hultsfred. För två månader sedan fick samtliga anställda på biblioteket i Högsby personlarm bestående av en dosa att bära med sig.

– Vi har väldigt mycket besökare, säger Anna Lundberg, och de blir hela tiden fler. Vi jobbar mycket med arbetsmiljön och vi vill inte att personalen ska vara orolig. Det här är en spegling av resten av samhället.

Rapport om hot

Enligt en rapport från fackförbundet DIK  anger cirka fyra av tio bibliotekarier att förekomsten av social oro, kränkande tillmälen och våld har ökat de senaste två åren.

55 procent säger att förekomsten av hot har ökat de senaste två åren. Men detta har man inte märkt av i Högsby och Hultsfred.

– Vi inför inte larmen för att det hänt något särskilt, säger Peter Adolfsson, kultur- och fritidschef i Högsby och Hultsfred, men numera fungerar biblioteken som en mötesplats. De är en offentlig miljö som kräver det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.