Peter Sandwall blir den fjärde personen att lämna posten som landshövding i Kalmar län på sex år. Foto: SVT

Peter Sandwall lämnar uppdraget som landshövding – efter knappt två år

Uppdaterad
Publicerad

Peter Sandwall lämnar uppdraget som Kalmar läns landshövding. Ny vikarierade landshövding blir Johan Blom.

Regeringen gav på torsdagen Peter Sandwall ett nytt jobb som statssekreterare i Försvarsdepartementet.

– Jag får ett uppdrag där det finns saker att göra. Det handlar om att snabbt bygga ett totalförsvar som behövs i den omvärldssituation vi är i. Om regeringen tycker att jag är rätt person för att göra det – är det också en plikt att ställa upp, säger Peter Sandwall.

Peter Sandwall tillträdde som landshövding i september 2020 och kommer börja sin nya tjänst måndag den 7 november.

– Det är samtidigt en tung dag i den bemärkelsen att det handlar om att lämna länet och lämna länsstyrelsen. När jag klev in på det här jobbet var min avsikt att jobba här under många år, säger han.

Vikarierade landshövding

Det är fjärde gången på kort tid som Kalmar län får en ny landshövding. Ny vikarie blir Johan Blom, som tidigare arbetat på flera myndigheter. Han har även tidigare vikarierat som landshövding, då på Länsstyrelsen i Värmlands län.

– Jag ser det som en stor ära att få hjälpa till att skapa en stabilitet trots att det är en svår tid för många. Jag ser fram emot att jobba vidare med länsstyrelsens viktiga uppdrag, säger Johan Blom.

Nu är arbetet i full gång och det är bråda dagar. Flyttlasset från Stockholm gick under dagen.

– Jag måste besöka kommunerna och prata med regioner och andra, både frivilligorganisationer och företag. Vi måste finnas där för de som verkar i Kalmar län. Att lära känna länet är en förutsättning för att man kunna vara med och leda arbetet på länsstyrelsen, säger Johan Blom.

Han tillträder sin nya tjänst med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.