• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Foto: TT.

Landshövdingen i Kalmar län lämnar sitt uppdrag efter skatteslarv

Publicerad

Regeringen kommer i nästa vecka att fatta beslut om att anställa Thomas Carlzon som generaldirektör med placering i Regeringskansliet. Thomas Carlzon lämnar därmed uppdraget som landshövding Kalmar län.

Det var i förra veckan som P4 Kalmar kunde avslöja att landshövdingen betalat löner till serveringspersonal på privata fester utan att lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket. Thomas Carlzon höll kort därefter en presskonferens där han bad om ursäkt och lovade att göra rätt för sig.

Thomas Carlzon skulle också åka på en förtroendeturné till länets alla kommuner under hösten och vintern – nu lämnar han i stället sin post och flyttar till Stockholm.

Får nya arbetsuppgifter

Thomas Carlzon kommer från och med den 21 oktober till och med den 31 augusti 2020 att vara anställd som generaldirektör i Regeringskansliet. Nästa vecka väntas regeringen fatta beslut om detta.

– En hög tillit till och ett stort förtroende för den offentliga sektorn är en central del av regeringens förvaltningspolitik. Mot bakgrund av händelseutvecklingen vid Länsstyrelsen i Kalmar län är jag och Thomas Carlzon därför överens om att han ska få nya arbetsuppgifter, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

– Det har varit en ära att få vara landshövding i Kalmar län under dessa år. Det är viktigt att myndigheten nu får arbetsro och kan fortsätta att utvecklas under en ny ledning, säger avgående landshövding Thomas Carlzon.

SVT har sökt Thomas Carlzon som enligt länsstyrelsens kommunikationschef inte är tillgänglig för intervjuer under kvällen.

Hör civilminister Ardalan Shekarabi kommentera Thomas Carlzons avgång.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Civilministern: ”Flyttas till Regeringskansliet enligt gällande arbetsrätt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer