Henrik Yngvesson återavtäcker Petstenen. Foto: Lennart Ivarsson

Petstenen på södra Öland firar 25 år

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan sändes första avsnittet av sommarlovsprogrammet Tippen från Växjö i SVT. Under torsdagen firades jubileet vid den så kallade petsten på södra Öland, som uppfördes i samband med inspelningen av programmet.

– När programmet sändes 1993 pågick en diskussion om att förbjuda petflaskan men det blev aldrig så. I samband med den diskussionen gjorde vi en petsten här, utformad som en runsten, säger Mats Lindahl, dåvarande sopgubbe i programmet, numera pensionär.

Programmet sändes under sommaren 1993 och 1994 och kretsade kring återvinning och miljöfrågor. Stenen som togs fram i samband med inspelningen av programmet sitter fastgjuten på en betongplatta under marken. Dessutom har två petflaskor gjutits fast för att i framtiden kunna fyllas med gips och undersökas.

Mörbylånga

– Problematiken kring nedskräpning finns kvar både till havs och på land. Det här blir ett tillfälle att lyfta frågan på nytt och öka medvetenheten.

Får inte klassas som fornlämning

När stenen restes försökte man få den klassad som fornlämning men trots att länsstyrelsen rekommenderat det så sa Riksantikvarieämbetet nej med hänvisning till att det krävs att föremålet var minst 200 år gammalt.

– Förhoppningsvis kan det ändå få godkänt att bli en fornlämning på sikt. Det skulle kunna fungera som en påminnelse kring hur man kunde hantera plast som vi gjort.

Hur känns det att det gått 25 år sedan stenen sattes upp och programmet spelades in?

– Det är roligt att vi som var med fortfarande är kvar och kan minnas detta. Om ytterligare 25 år är det tveksamt om vi är med.

Lena Petersén, Mats Lindahl, Agneta Tigerström och Lennart Ivarsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet