Regiondirektören i Kronoberg har fått i uppdrag att se över regionens elanvändning, bland annat på sjukhuset. Foto: Danijel Ivic/SVT

Region Kronoberg rannsakar sin elanvändning – ger uppdrag till direktören

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den uppkomna situationen gällande elförsörjning så har alliansen gett regiondirektören i Kronoberg ett uppdrag att ta fram en plan med åtgärder för energibesparingar i regionen som organisation.

Enligt Mikael Johansson (M), som är regionstyrelsens ordförande, så ska man titta ganska brett på vad som kan sparas in och effektiviseras.

– Om vi hamnar ett läge där elen inte räcker till så drabbar det alltid någon och vi måste göra det vi kan. Därför ska vi titta på hur vi kan spara in belysning i våra egna lokaler och bolag som exempelvis i kulturparken och på teatern.

– Sedan ska vi titta på sjukhuset om det behöver vara tänt i alla korridorer på kvällar och nätter. Dessutom ska vi titta på när vi på dygnet ska ladda alla våra elbilar, säger Mikael Johansson.

Planen ska titta på akuta åtgärder som kan ge effekt redan denna vinter och uppdraget ska redovisas för regionstyrelsen snarast möjliga i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.