Planen är att nya huvudkontoret i Växjö ska se ut så här. Foto: arkitektbyrån Spridd

Planerat sekelskifteshus kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Affärsmannen Björn Sundeby vill bygga ett 1800-tals hus i Växjö. Förebilden är 1800-talshusen på Strandvägen i Stockholm. Men nu kritiseras planerna hårt av Växjö arkitekturförening.

Planen är att IST:s nya huvudkontor i Växjö ska se ut som ett 1890-tals palats. Arkitekten Ola Broms Wessel har fått i uppdrag att rita huset. Ett uppdrag som inte så många har velat ta på sig.

– Det här är en unik fråga och fantastiskt spännande uppdrag. Det är väldigt sällan någon satsar på ett hus av sådan dignitet och med sådana kvaliteter. Jag ser det som en skola och ett gylllene tillfälle, säger Ola Broms Wessel.

Planerat sekelskifteshus i Växjö

Hård kritik mot byggplanen

15 medlemmar i Växjö arkitekturförening har nu skrivit ett brev till byggnadsnämnden där de framför hård kritik mot byggplanerna. En av dem som skrivit under brevet är Erland Ullsad, som under 1989 till 2004 var Växjös stadsarkitekt.

– Det är en känslig plats, med gammal fin miljö. Det här byggprojektet skulle innebära en väldigt stor expandering, större än vad platsen tål, säger han.

”Väldigt tillbakablickande”

Invändningarna är framförallt mot storleken på byggnaden som de tycker är alldeles för stor för platsen. Den finns risk för att den bland annat skulle tränger bort domkyrkan. Men arkitekten Erland Ullsad är inte heller helt förstjust i utseendet.

– Växjö är en modern och expansiv stad. Jag förstår inte varför man skulle vilja bygga en 1890-tals pastisch där, för det verkar väldigt tillbakablickande, säger han.

Nu kommer kritik från Växjö arkitekturförening. Vad tänker du om den?

– Jag gillar att det blir intressanta diskussioner och det känns roligt om man kan skapa en nerv. Det är klart att det alltid blir reaktioner när det är ett sådant annorlunda projekt och man är van vid samtida arkitektur. Men vi har också fått många positiva reaktioner och jag tror att huset skulle ge Växjö något utöver det vanliga, säger Ola Broms Wessel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerat sekelskifteshus i Växjö

Mer i ämnet