För de som spelar Pokémon Go i Kalmar är samarbetet en självklar del av spelet. Foto: Tindra Englund

Samarbete viktigare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskare var det fokuset på samarbete som gjorde Pokémon go så populärt 2016. Nu gör nya uppdateringar att samarbetet i spelet blir viktigare än någonsin.

När spelet lanserades 2016 sågs det av många som ett ovanligt socialt spel och enligt forskare vid Luleå tekniska universitet var det just den positiva känslan av samarbete som ledde till spelets stora framgång 2016.

– Vi blev lite överaskade för vi trodde nog att den starkaste drivkraften skulle vara att tävla om att vara starkast eller att ha flest monster. Men det visade sig att samarbetet var viktigare, säger Anna-Karin Lindqvist, universitetslektor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

Införandet av räder

Efter några månader tycktes spelet dö ut, men under sommaren 2017 fick spelet en nytändning då flera uppdateringar gjordes. Bland annat blev det då möjligt att tillsammans gå ihop och slåss mot starka spelbossar i organiserade räder.

– Det var mycket folk som kom tillbaka till spelet och det blev då också mer av ett samarbete mellan lagen som finns, säger Jonas Nilsson, en trogen pokémonspelare från Kalmar.

Han berättar att för spelarna i Kalmar har samarbetet blivit en självklar del och de har sedan förra sommaren även organiserat sig i flera olika gruppchatter.

Vänner allt viktigare

Under våren 2018 och försommaren 2018 så har ytterligare ett par uppdateringar släppts vilka innebär att samarbetet nu blir ännu viktigare för spelarna.

– Årets uppdateringar främjar samarbetet ännu mer när man kan lägga till vänner, byta med varandra och skicka gåvor till varandra, säger Jonas Nilsson.

Just möjligheten att byta pokémons med varandra var en viktig del av det kortspel från 90-talet som onlinespelet bygger på och också något som speltillverkarna utlovade redan då spelet lanserades 2016.

– Det är roligt att se att spelet gått åt samma håll som våra fynd men den här jättehajpen som det var 2016 – den tror jag att de har svårt att få till den här sommaren, säger Anna-Karin Lindqvist.

Några av de socialt riktade uppdateringarna:

* Räder på gym, det vill säga att slåss mot starka bossar som ofta är svåra att slå på egen hand (kom redan sommaren 2017).

* Införandet av de så kallade ”Community day” det vill säga en dag i månaden då spelarna kan hitta unika pokémons och även få andra speciella föremål och förmåner. Då är det även fördelaktigt om man är många spelare som samlats på samma ställe.

* Möjligheten att bli ”vän” med någon i spelet. Som vänner kan man byta pokémons med varandra och skicka gåvor till varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.