Monsterjägare jagas ut från sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Varningar kommer nu från olika håll efter att pokémonjägare blivit lite väl ivriga i sin jakt att fånga monster.

– Vi tillåter såklart att personer spelar i butiker och så men när man går av ett flygplan måste man iaktta den försiktighet som man vanligtvis gör när man stiger ut ett flygplan. Man får helt enkelt inte beträda annan mark, det vill jag passa på att varna för, säger Tove Möller presstalesman på Swedavia som äger Landvetter flygplats.

I förra veckan valde Trafikverket att kontakta företaget bakom mobilspelet Pokémon Go, som går ut på att jaga små digitala monster i den offentliga, men även icke offentliga miljön. Myndigheten ville påpeka hur olämpligt det är att monstrern är utplacerade på järnvägar och motorvägar.

Barn på spåret

– Fem barn tog sig över spåret. Sådana platser är direkt olämpliga och så kan vi inte ha det. Det skapar också stopp i tågtrafiken. Jag vet också personer som har suttit i bil och fångat Pokémon som är utanför bilen på vägen, sade presskommunikatören för Trafikverket Katarina Wolfram.

Jägare på sjukhusen

På Sahlgrenskas sjukhus i Göteborg har elva personer avvisats under en vecka.

– Vi försöker hålla sjukhusen så lugna som möjligt. Hit skall man komma om man har ett ärende till sjukhuset och Pokémon Go räknas inte som ett ärende, säger säkerhetschefen på Sahlgrenskas universitetssjukhus Peter Alverman.

I Onsala har det rört upp känslor när ungdomar tagit över en kyrkogård för att leta monster.

Marcus Nohlberg är forskare och doktor i internetsäkerhet på Skövde högskola. Han tycker det skall bli intressant att följa utvecklingen med mobilspelet och vilket ansvar företaget som utvecklat Pokémon Go har. Men när det kommer till intrång och skaderisker ser han bara ett ansvar.

– Det finns ju ingenting annat än att det är ditt eget ansvar. Sen kan man ju diskutera hurvida de som tillverkar, i det här fallet Pokémon, har ett ansvar att inte skicka folk till de här platserna men den som är ute och springer på järnvägsspår då är det helt eget ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.