Här på en liten ”pub” vid polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö tränar den sista årskursen av poliselever på verkliga händelser i en slutövning som dem kan mötas av i det dagliga arbetet som poliser. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Polisstudenterna konfronterar berusad man – i övningssyfte

Publicerad

Under hela vecka 12 pågår en slutövning för polisstudenterna i Växjö som går sista året på utbildningen. Övningarna är en viktig del innan studenterna börjar sin aspirantutbildning.

– Vi tycker att det är viktigt därför att de i övningen måste visa att de kan sätta kunskaperna de har samlat på sig under utbildningen i ett sammanhang. De ska kunna genomföra vissa vardagsuppdrag på ett godkänt sätt, säger Jan Ottosson, övningsledare och lärare vid polisutbildningen.

Skarpt läge

Under slutövningen ställs studenterna inför fyra praktiska fall där de ska agera i skarpt läge. Övningen pågår under en halvdag och eleverna måste få godkänt för att få göra aspirantterminen.

Natalie Emilson är en av studenterna som deltar i övningen.

– Det är lite nervöst, det här är ju vår slutövning. Man har ju någon som står och övervakar vad man gör. Men nu har vi gjort det så mycket i skolan så jag tror det går ganska bra, säger Natalie Emilsson.

I klippet ovan kan de se hur övningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.