Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viktigare med kompetens än antal i den framtida Polisutbildningen Visa alla (2)
Visa alla (2)

Chefen för polisutbildningen: ”Kompetens viktigare än antal”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya poliser ökar successivt i Kalmar och Kronoberg. Men facket tycker att utvecklingen går för långsamt. Ola Kronkvist, chef för polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö, tycker däremot att det fokuseras för mycket på antalet poliser i stället för på kompetensen.

– Det behövs fler poliser och det behövs fler poliser snabbt, men de här volymmålen gör faktiskt mer skada än nytta, säger Ola Kronkvist.

Polisutbildningen vill locka fler intressanta målgrupper med värdefulla kompetenser, människor som i dagsläget kanske inte söker till utbildningen då de inte har möjlighet att läsa på heltid.

”Kan vara elitidrottare i slutet av karriären”

För dem har man tagit fram en 2/3-fartsutbildning som tar lite längre tid men som som samtidigt ger möjlighet att exempelvis arbeta under studierna.

– Det kan vara elitidrottare i slutet av karriären, ensamstående föräldrar eller kanske människor som har ett stort engagemang i någon förening, säger Ola Kronkvist.

Hör Ola Kronkvists kritik mot volymmålen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer