Bilderna är från polisbilens kamera och visar hur tonåringen på mopeden blev påkörd – efter att polisen kört över till fel vägbana. Foto: Polisens förundersökning

Polis prejade mopedist i Västervik – kan förlora jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Västervik är åtalad för två fall av misshandel. Om polisen döms kommer han förlora jobbet, har polisens personalansvarsnämnd beslutat. Det rapporterar P4 Kalmar.

I det ena fallet har polismannen använt en batong och slagit en person som skulle avvisas från socialförvaltningens lokaler i Hultsfred. Det hände under våren 2022, och personen fick svullnader och smärta till följd av händelsen. Åklagaren yrkar i detta fall på misshandel och tjänstefel. Polisen nekar själv till anklagelserna.,

Sommaren 2023 inträffade nästa händelse som nu riskerar att äventyra polismannens legitimation. I förhör berättar polisen att de under en tid haft problem med en mopedist som buskört genom Västervik. När en moped dök upp, med en förare med liknande signalement, körde polismannen efter. Problemet var bara att det var ”fel” mopedist.

Förnekar brott

Polismannen körde över i mötande körfält och rakt mot tonåringen på mopeden, som mosades under polisbilen. Tonåringen klarade sig undan med skrapsår och smärtor i ett finger.

Åklagaren yrkar i åtalet i första hand på misshandel, och därefter framkallande för fara för annan samt tjänstefel. Även i detta fall förnekar polismannen brott.

I väntan på dom har polisens egen personalansvarsnämnd nu kommit fram till att polismannen förlorar jobbet om han blir dömd till ett fall av misshandel, eller två fall av ringa misshandel. Om han döms för uppsåtligt tjänstefel talar mycket för att han blir av med sin anställning, enligt nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.