Foto: Jessica Gow/TT

Polis stal kaffepaket från jobbet – riskerar avsked

Uppdaterad
Publicerad

En polis i ett lokalpolisområde i Kronobergs län dömdes under tisdagen till villkorlig dom för att ha stulit ett paket kaffe från stationen. Utöver den villkorliga domen riskerar polisen även att bli av med sitt jobb.

Det var i somras som en gruppchef på en polisstation i Kronoberg tröttnade på att det försvann kaffepaket ur stationens köksförråd. För att få fast kaffetjuven ritade han små markeringar på kaffepaketen.

Under tisdagen dömde Växjö tingsrätt en polis för stöld. Enligt ett yttrande från Polisens ansvarsnämnd (Pan) kommer medarbetaren med största sannolikhet att avskedas.

”Lånade bara”

I slutet av sommaren, när den dömda egentligen hade semester, besökte polisen stationen. Dagen efter noterades att två kaffepaket hade försvunnit. Då polisen var den enda som varit inloggad på polisstationen under den tid då kaffet hade kunnat försvinna, genomfördes en husrannsakan.

Där hittades ett kaffepaket med gruppchefens märkning.

Polisen själv säger att denne endast hade för avsikt att låna kaffe och köpa ett likadant paket att ersätta det med. Medarbetaren menar att det finns en sedvana att låna saker på arbetsplatsen, men enligt lokalpolisområdeschefen finns ingen sådan.

Värdet på kaffepaketet var 38 kronor, men polisen döms ändå för stöld. Tingsrätten menar att brottet inte ska bedömas som ringa eftersom det är en polis som stulit från sin arbetsgivare.

Uppmärksammat i Polistidningen

Enligt Polistidningen har yttrandet från ansvarsnämnden skapat debatt. Det ställs mot ett annat aktuellt fall där en polisman fick behålla sitt jobb efter att ha varit misstänkt för att ha drivit bordell tillsammans med sin hustru.

Mannen friades från den brottsmisstanken, men dömdes för bland annat vapenbrott, ringa dopningsbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Lotta Gustavson, chefsjurist och Pans vice ordförande, vill inte uttala sig om det aktuella fallet eftersom det ännu inte avgjorts. Men säger att Arbetsdomstolen har en sträng praxis när det gäller tillgreppsbrott mot arbetsgivaren eller på en arbetsplats.

– Därför har man i praxis kommit fram till att även tillgreppsbrott som avser förhållandevis små värden kan vara grund för avsked, säger hon till Polistidningen.

Polisförbundets uppfattning är att det helt saknas skäl att skilja polisen från anställningen, enligt Polistidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.