Trolling är en sportfiskemetod där betet, fastsatt på ett spö dras efter en båt och det kan vara tio spön på en och samma båt. Foto: Scanpix

Tjuvfisket på Vättern ökar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många beslag av fiskeutrustning den senaste tiden, i samband med fisketillsyner på Vättern. Det har handlat om personer som trollingfiskat i fredade områden. Polisanmälning har gjorts.

– Fisket är just nu mycket populärt eftersom det gjorts goda fångster av lax på sistone, säger Michael Bergström som är länssstyrelsens fisketillsynsman på Vättern.

Trollingfiske är en sportfiskemetod där betet, fastsatt på ett spö, dras efter en båt. Det kan vara upp till tio spön samtidigt på en båt.

Lax till jul

– Laxfisket har lockat både land- och trollingfiskare till Vättern, säger Michael Bergström, och har man tur kan jullaxen vara räddad.

Men han betonar att det är viktigt att känna till de regler som gäller vid fiske på Vättern.

– De finns för att säkerställa ett långsiktigt och hållbart fiske, säger han.

Förbud till 30 november

Minimimått för röding och öring är 50 centimeter, för lax 60 centimeter. Röding och öring är fredad till och med 31 december i samtliga fredningsområden och allt vattten 300 meter från land. Lax får däremot fiskas där.

I områden där fisket kräver båt är det förbjudet till och med 30 november.

I Vättern finns också tre totalfredade områden, Tängan, Norrgrundet och Fingals, där allt fiske efter fisk är förbjudet året om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.