Under en lek med ögonbindel på ska befälet ha tagit på en kvinnlig kollegas bröst flera gånger. Det är nu en av de saker polisbefälet åtalas för.

Polisbefäl anklagades för flera sexofredanden – fick nytt chefsjobb i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag börjar rättegången mot ett högt uppsatt polisbefäl i Växjö som står åtalad för att ha sexuellt ofredat tre kvinnliga kollegor. Trots att många kände till anklagelserna mot mannen erbjöds han ett nytt chefsjobb i Växjö förra året.

De sexuella ofredanden som polisbefälet nu åtalas för ska ha skett mot tre olika kvinnor, mellan åren 2016 och 2018.

En av åtalspunkterna gäller en händelse på polisens sommarfest 2017, där en grupp medarbetare skulle placera sig i längdordning med ögonbindel på. Befälet ska då tre gånger ha tagit en kvinnlig kollega på brösten. Befälet åtalas också för att ha stirrat och gjort sexuella anspelningar när en annan kollega ammade sin dotter.

Flera kvinnor riktar anklagelser

Men av förundersökningen framgår att fler kvinnor på polisen vittnat om att de blivit utsatta av befälet under flera år i det lokalpolisområde i Småland som han då jobbade i.

I den polisanmälan som gjordes i våras framgår att åtminstone fem av mannens kvinnliga kollegor, utöver de tre som åtalet gäller, har berättat att de blivit ofredade av honom. Händelserna har dock aldrig anmälts innan och flera är också preskriberade.

Flera uppger i förhör att de inte velat anmäla sin chef i rädsla för att bli utfrysta på arbetsplatsen eller drabbas av konsekvenser som påverkar karriären.

Drog ner byxorna

Enligt anmälan ska ofredandena ha skett både på arbetstid och utanför arbetstid, och det tidigaste dateras till 2012. Befälet ska bland annat ha tagit en kvinnlig kollega på brösten inför en manlig kollega när de var ute och drack öl, han ska ha tryckt sitt kön mot en kvinna på en julfest och en kvinna uppger att befälet under en jobbresa kommit in till hennes rum, dragit ner byxorna och visat sitt kön för henne.

Av utredningen framgår att cheferna redan tidigare haft samtal med befälet i samband med olika incidenter med kvinnliga kollegor, men att man gjort bedömningen att det han gjort inte var brottsligt.

Fick ny chefstjänst

Våren 2018 ska situationen ha blivit så ohållbar att kvinnliga anställda inte ville jobba tillsammans med befälet. I samband med att han sökte en ny chefstjänst i lokalpolisområdet uppvaktades ledningsgruppen av fackliga representanter och kvinnliga anställda som framförde att de inte accepterade att mannen skulle få jobbet.

Några månader efter mötet fick befälet istället en ny anställning i chefsposition i Växjö. Bara månader in på sin nya tjänst i Växjö anmäldes mannen för att ha ofredat en kvinnlig kollega.

På polisens julfest förra året ska han ha frågat henne om de skulle ”gå hem och knulla”. Kvinnans anmälan satte i gång en våg av vittnesmål mot mannen, som ledde till att han åtalades för denna händelse och två till.

Kan få behålla jobbet – även om han döms

Rättegången mot mannen börjar på torsdagen. Då ska de tre kvinnorna möta sin gamla chef i förhandlingar i Växjö tingsrätt.  

Enligt ett utlåtande från polisens personalansvarsnämnd så kommer befälet med stor sannolikhet att avskedas. Blir han däremot friad från 2 av 3 åtalspunkter får han behålla jobbet, står det i utlåtandet.

Mannen nekar till alla anklagelser. SVT Nyheter Småland har sökt mannens advokat för en kommentar, men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.