De två poliserna menar att befälets beteende mot kvinnliga kollegor varit känt länge inom Polisen – även när han rekryterades till en ny chefstjänst. Foto: Illustration/SVT

Poliser: ”De flesta chefstjänster bestäms i bastun”

Publicerad

Poliser som SVT pratat med säger att de skäms över det som kommit fram om ett av deras befäl. Hans beteende mot kvinnliga kollegor var väl känt i det lokalpolisområde han tidigare jobbade i och de är kritiska till att cheferna inte agerat tidigare.

SVT har pratat med två poliser som båda är verksamma i Kronobergs län. Båda är upprörda över det som kommit fram kring det misstänkta befälet, och att han trots det fick chefsjobbet i Växjö.

– Det är oerhört pinsamt att detta sker inom Polisen. Är man anställd i Polismyndigheten så ska man få sparken för sånt här. Hur ska vi kunna sitta och utreda sexualbrott när befälet själv sitter håller på med sådana brott på fritiden och i tjänsten?

Befälets beteende välkänt

Att befälet tafsat på och varit grov i munnen mot kvinnliga kollegor var välkänt både i Växjö och i det lokalpolisområde som befälet tidigare jobbade i, säger de.

Båda menar att det är omöjligt att befälets chefer inte nåtts av ryktena förrän befälet blev aktuell för chefstjänsten i Växjö förra året.

– Vi är så små så vi pratar med varandra, om inte annat så sprids radiobilssnacket och fikapratet liksom. Alla känner till detta, det är inga hemligheter, säger den ena polisen.

”De flesta chefstjänster bestäms i bastun”

En av poliserna är av uppfattningen cheferna håller varandra om ryggen, och att befälet räddades till den nya tjänsten när situationen i hans tidigare lokalpolisområde blev ohållbar på grund av alla anklagelser.

– Man brukar skämtsamt säga att de flesta chefstjänster bestäms i bastun. Det här är en ”basturekrytering”, det är långt ifrån den lämpligaste som fått tjänsten.

Den andra polisen SVT pratar med ser att det snarare finns en osund kultur inom polisen som gjort att mannen kunnat jobba kvar trots alla indicenter.

– Han får utrymme att göra såhär utan att någon reagerar. Det beror på att det tidigare varit okej att göra såhär. Myndigheten har ett jättejobb att göra i de här frågorna, säger han till SVT.

”Riskerar att bli satt i frysen”

Han är främst upprörd främst för att de drabbade kvinnorna inte velat eller vågat anmäla befälet, av rädsla för att bli utstötta av kollegor eller missgynnas i karriären.

– Det går stick i stäv med allt som polisen ska stå för, att man själva för fram en tystnadskultur där man inte vågar ange en kollega och berätta eftersom man är rädd för interna, ickejuridiska repressalier.

Polisen säger sig vara övertygad om att bli av med jobbet om det kom fram att han pratat med media. Därför vill båda poliserna vara anonyma i SVT:s publicering.

– Man riskerar att bli satt i frysen. Har man skarpa åsikter som anses ligga fel personer i fatet kan man hamna i ett läge där man inte får nya tjänster.

Polischefen: ”Svepande kritik”

Polismästare Peo Söyseth säger att han respekterar medarbetarnas åsikter men säger att kritiken kring att man inte tar sexuella ofredanden på allvar inom Polisen i Kronoberg är svepande.

Det är ofta färre sökande till chefspositioner i mindre städer som Växjö, säger Peo Söyseth. Därmed ökar chansen att de inblandade i en rekrytering känner varandra. Men ”basturekryteringar” eller kompisrekryteringar inom polisen vill han inte kännas vid.

– Här förhandlar vi tillsammans med arbetstagarorganisationerna vid anställningar. Om det är som den här polisen säger skulle det innebära att både facket och arbetsgivare skulle vara korrumperade, och det är ett påstående jag inte känner igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.