Emmabodafestivalen 2017. Foto: Tomas Lundström/SVT

Polisen kräver 18-årsgräns på Emmabodafestivalen

Publicerad

Emmabodafestivalen klassas av polisen som en särskild händelse även 2018. Poliser från hela regionen kommer stärka upp för att bevaka festivalen som har en omfattande narkotikaproblematik och ett ökat antal sexualbrott.

Från polisens sida är det ett villkor när Emmabodafestivalen ska få tillstånd att hållas 2018, att åldersgränsen höjs till 18 år. Polisen vill försäkra sig om att minderåriga inte finns på campingområdet och berusar sig.

– På festivalområdets camping är det fritt att ta med sig alkohol. Det har gett en alkoholproblematik – många unga dricker. Det är säkerhetsmässigt svårövervakat och det finns också en stor tillgång till narkotika, säger Malena Grann som är lokalpolisområdeschef.

Sexualbrotten ökade

Polisen har också beslutat att festivalen återigen ska klassas som en särskild händelse.

– Vi ser från våra erfarenheter 2017 att det var en omfattande narkotikaproblematik på festivalen, och vi såg också att sexualbrotten ökade jämfört med året innan. Det låg till grund för bedömningen, säger Malena Grann.

Vad innebär det att det klassas som en särskild händelse?

– Vi har en särskild ledningsstruktur och stärker upp resursmässigt från hela regionen. Det är ett sätt att få liknande resurser som vi hade 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.