Fredrik Gårdare. Foto: Bildbyrån

Polisen om Växjö United: ”Det finns inget liknande fall i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Tillslagen mot olika platser i Växjö höll på under ett dygn. Misstankarna handlar om matchfixning och människosmuggling inom fotbollen. Bland annat gjordes en insats mot en bostad där en man bor med kopplingar till Växjö United.

Polisen i Stockholm har en särskild enhet som jobbar med grov organiserad brottslighet kopplad till idrotten. Det gäller både matchfixning och människosmuggling där unga lovande fotbollsspelare från bland annat Afrika och Sydamerika har lockats till Sverige för att spela till sig ett drömkontrakt.

Under torsdagen genomfördes ett stort tillslag i Växjö där flera myndigheter var inblandade. Enligt polisen finns det ingen annan fotbollsförening i landet som använt sig av samma tillvägagångsätt som Växjö United.

Växjö

– Det finns inget liknande fall som vi ser som är så tydligt när det gäller att använda insmugglade fotbollspelare med felaktiga identiteter som Växjö United, säger poliskommissarie Fredrik Gårdare.

Enligt Kronofogdens utmätningsbeslut uppgår mannens skulder till 1 546 576 kronor. Till stor del handlar det om skatteskulder gällande olika företag men även felparkeringsavgifter samt trängsel- och fordonsskatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet