Foto: TT

Polisen: ”Relativt lugn nyårsafton”

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsafton sammanfattas av polisen som en relativt lugn natt men med en del problem med raketer och smällare. Bland annat sköts raketer mot en matbutik i Växjö, fönster sköts sönder på en skola och i Västervik sköt ungdomar raketer mot byggnader.

Vid 18-tiden på nyårsaftonens kväll kom larm om att raketer och smällare återigen ska ha skjutits mot en matbutik på Teleborg i Växjö. En liknande händelse inträffade kvällen före. Nyårsaftonskvällens händelse inträffade efter att butiken stängt och när polisen kommer till platsen har de misstänkta personerna lämnat platsen, men polisen pratar med personal och får en del uppgifter.

Fönster på skola

Någon timme senare får polisen larm om att fönster på en skola skjutits sönder med smällare på Teleborg i Växjö. Händelsen rubriceras som skadegörelse och när polisen kommer till platsen finns ett gäng tonåringar där.

– Men det är oklart om de kan knytas till händelserna. Men patrullen pratade med dem och ibland kan det ha lugnade effekt att vi är där och att de vet att vi vet, säger polisens pressinformatör Fredrik Bratt.

Fyrverkerier beslagtogs

I Västervik var det också problem med raketer. Strax efter midnatt får polisen larm om att 4-5 minderåriga ungdomar skjuter med raketer mot byggnader. Polisen tar sedan fyrverkerierna i beslag.

– Ingen av de här personerna har åldern inne för att hantera fyrverkerier, säger Fredrik Bratt.

Raketer ledde till bråk

I Västervik gick också en 63-årig man ut och sa till två män att det var olämligt att skjuta raketer på platsen. En av männen har då tagit mannens glasögon och krossat dem. Den 63-årige mannen slår då till en av männen som i sin tur ger igen med knytnävslag.

Sexuellt  ofredande

På en krog i Växjö anmäls också ett fall av sexuellt ofredande. En 21-årig kvinna uppger att en man greppat tag mellan benen på henne.

– Det har lett till stort obehag för henne. Den misstänkte mannen är 18 år och lades in för tillnyktring, säger Fredrik Bratt.

Drog ner kvinna från barstol

I Oskarshamn anmäls en misshandel vid 1-tiden på natten. På en krog ska en man ha dragit ner en kvinna från en barstol, kvinnan har då fått en bula i huvudet.

Nöjda med natten

Polisen sammanfattar så här långt nyårsnatten som relativt lugn.

– Det har varit ungefär som en hektisk helgkväll men att vi haft inslag av problem med raketer som vi inte har andra kvällar. Patrullerna har haft mycket ärenden men det har inte varit så mycket skador och bråk, vi är nöjda med att det varit en hanterbar nyårsafton,  säger Fredrik Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.