Cannabis är fortfarande den vanligaste drogen i Kalmar och Växjö. Foto: Helena Landstedt/TT

Polisen ser eskalerande droganvändning bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har droganvändandet – särskilt bland unga – ökat. Det slår kommunpoliserna i Kalmar och Växjö larm om. Och det som tidigare var tabu sker nu mer öppet.

Lotta Petersson är kommunpolis i Kalmar. Hon har sett en ökning av droganvändandet under det senaste året, som hon tror är nationell. Och droganvändandet sker på ett annat sätt.

– Det sker mer öppet och finns i flera olika grupperingar. Inte som tidigare att man visste var man skulle hitta narkotikamissbrukarna. I dag kan det dyka upp i alla möjliga miljöer och sammanhang. Det förekommer också på gymnasieskolorna, berättar Lotta Petersson.

Och hennes bild bekräftas av Scott Goodwin, kommunpolis i Växjö:

– Cannabis och kokain har ökat på sistone, på grund av pris, tillgänglighet och attityd. Vi har sett att ungdomar framför allt är mer liberala till narkotika över huvud taget.

Kokain blir vanligare

I veckan kunde SVT Nyheter Jönköping berätta att storstadsdrogen kokain etablerat sig i länet. Kokainet verkar öka även i Växjö och Kalmar.

– Vi har väl sett en ökning här det senaste året av kokain – och då främst kopplat i krogmiljö. Annars är det fortfarande cannabisen som är den stora drogen, säger Lotta Petersson.

Jobbar förebyggande

På kommunnivå jobbar poliserna mycket gentemot brukarna och jobbar förebyggande, bland annat ute på skolor. Men det blir allt svårare att påverka ungdomarna, upplever Scott Goodwin.

– Mycket på grund av sociala medier och nätet. När vi var unga fick vi attityden från föräldrar och skola. Nu kan ungdomarna själva gå in på nätet och söka sin egen information och få sina egna tankar bekräftade – att det är helt okej att använda droger.

Även Lotta Petersson tycker det är svårare att nå fram.

– Det blir svårare och svårare att prata konsekvenser. Många ungdomar i dag har bilden av att det inte är farligt att missbruka narkotika. De anser dessutom ofta att det är upp till var och en om man vill använda narkotika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer