Emmabodafestivalen 2017 Foto: SVT

Polisen stoppar Emmabodafestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens på tisdagen gav polisen beskedet att de inte kommer att ge Emmabodafestivalen något tillstånd. De anser att festivalen blivit en mötesplats för folk som testar droger i tidig ålder.

Polisens utredningar som de gjort efter 2018 års festival visar att många gjort sin drogdebut på festivalen. 

– Många har också uppgett i förhör att de köper sina droger inne på festivalområdet. Vi upplever att narkotikahandeln har varit relativt öppen inne på området, säger Malena Grann, lokalpolisområdeschef Nybro.

Patric Heimbrand, Malena Grann och Patrik Oldin på polisens presskonferens. Foto: SVT/Martin Heppich

460 narkotikabrott

Festivalen har funnits sedan 1988, men nu går den i graven. Vid årets festival anmäldes 460 narkotikabrott och enligt polisen har det aldrig tidigare varit så många anmälda narkotikabrott på festivalen.

– På grund av brister i arrangemanget och på grund av omfattande brottslighet i form av narkotikabrott så kommer vi inte kunna lämna något tillstånd till en Emmabodafestival 2019, säger Patrik Oldin, polisområdeschef Kalmar Kronoberg.

Emmabodafestivalen har kallats för Sveriges friaste festival och har varit en av Smålands största festivaler med omkring 10 000 besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.