Emmabodafestivalen 2017. Foto: SVT

Polisen kraftsamlar inför årets festival

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill stoppa narkotikan på Emmabodafestivalen och klassar återigen evenemanget som en ”särskild händelse”, vilket innebär ökad polisnärvaro när musikfestivalen drar igång nästa vecka.

Emmabodafestivalen, som i år firar 30 år, pågår mellan den 24 och 28 juli. Inför evenemanget omfördelar polisen i region Syd sina resurser och kommer att vara på plats under hela festivalen, med syfte att förebygga narkotikabrottsligheten och skapa trygghet.

Även i fjol rubricerades Emmabodafestivalen som en särskild händelse av polisen, efter en rekordmässig ökning av droganvändning. Under festivalen 2017 anmäldes över 380 misstänkta fall av narkotikabrott.

Emmabodafestivalen

Bättre belysning och brandskydd

Sedan i höstas har polisen tillsammans med bland annat arrangören, Emmaboda kommun och räddningstjänsten, sett över hur man kan skapa säkra förutsättningar inför årets Emmabodafestival. Förutom att förebygga droganvändningen, med fokus på främst unga festivalbesökare, ska belysningen och brandskyddet bli bättre.

– En sammantagen bedömning av förra årets festivalutvärdering har gjort att vi tillsammans med arrangören och andra samverkansaktörer förändrat i skalskyddet, sett till att belysning vid området har förbättrats betydligt, samt lagt ner stor kraft på brandskyddet med tanke på den torka och hetta som denna sommar hittills har inneburit, säger biträdande kommenderingschef Malena Grann i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmabodafestivalen

Mer i ämnet