Genrebild från Emmabodafestivalen och biträdande kommenderingschef Malena Grann. Foto: TT/SVT

Emmabodafestivalen slår knarkrekord för andra året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Trots arbetet med att förebygga narkotika på Emmabodafestivalen har drygt 460 fall av misstänkta narkotikabrott anmälts under veckan, att jämföra med förra årets 384 som då var ett nytt rekord.

Emmabodafestivalen, som tog slut under lördagen, klassades åter igen som en så kallad särskild händelse av polisen.

– Vi har haft en särskild ledningsstruktur för vårt arbete och fler regionala resurser på plats, säger Malena Grann, biträdande kommenderingschef.

Detta till trots har drygt 460 narkotikabrott anmälts under festivalveckan, vilket är 60 fler jämfört med förra året.

– Det vi uppmärksammat i år är att det funnits organiserade grovt kriminella personer som varit inne på festivalområdet och deltagit i narkotikahantering, berättar Malena Grann.

”Helt oacceptabelt”

Polisen tror att rekordnoteringen av narkotikabrotten delvis kan bero på en ökad polisnärvaro och att man därmed kunnat upptäcka fler av dem.

– Vi såg förra året att vi hade en utbredd narkotikaproblematik under festivalen och under året som gått har vi arbetat förebyggande tillsammans med arrangören. Men trots det ser vi att narkotikahanteringen inne på området är ganska öppen vilket gör att det kanske blir enkelt för många att prova narkotika första gången. Det är helt oacceptabelt, , säger Malena Grann.

Har utvärderat festivalen

Sammanlagt har fyra personer frihetsberövats och två häktats i fall som gäller narkotikaanvändning. I ett av dessa fall har ett vapen hittats i en persons bostad.

Polisen har efter sin utvärdering kunnat konstatera att det, utöver narkotikabrott, bland annat har skett ett antal anmälningar om brott mot knivlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.