Robert Loeffel är polisens presstalesperson i region syd. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen varnar för bedragare som vill hjälpa till att handla åt äldre

Uppdaterad
Publicerad

När personer över 70 år uppmanas att undvika sociala tillställningar och att gå och handla mat är det många som på sociala medier erbjuder sig att hjälpa till att handla. Men du bör vara skeptisk till vem det är som erbjuder hjälpen, i helgen var bedragare i farten i Skåne.

– Vi tycker att det är ett bra initiativ, men man måste lyfta blicken lite mer. Vi varnar för att det finns bedragare och kriminella som utnyttjar de här situationerna och utger sig för att vara personer som kan hjälpa till att handla och på så sätt få tag i kort och koder eller kontanter, säger Robert Loeffel polisens presstalesperson i region syd.

Robert Loeffel berättar om ett fall i helgen i Hässleholm där bedragare erbjöd sig att handla och uppmanade gamla att skriva inköpslista och lämna ut kort och kod. Uppmaningen från polisen är att ta hjälp av någon som du vet vem det är.

– Man kanske kan hjälpa till i en trappuppgång, på din gata eller en förening. Det är bra att göra det i kontrollerade former där de äldre kan lita på att den person de har kontakt med är någon som kan hjälpa till. Även om de flesta vill väl bör man tänka sig för så att man inte öppnar vägen för bedragare, avslutar Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet