Politiker inte förvånad över problem på operationsenhet

Uppdaterad
Publicerad

Det är en oerhört bekymmersam situation, så beskriver högsta ansvariga politiker läget på operationsenheten i Växjö. Och nu gäller det att gå till botten med varför personal valt att sluta där.

Under veckan har vi berättat om köerna till operation som bara växer och växer inom Region Kronoberg. Det råder brist på narkossköterskor, och just nu står runt 700 patienter i kö. I normalfallet brukar den siffran ligga på runt 300 patienter.

– Det är oerhört bekymmersamt när det blir så här, säger Charlotta Svanberg, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Framförallt ur medborgarsynpunkt att de som har planerade operationer inte kan få dem genomförda inom den tid som de borde ha rätt till.

Långa operationsköer i Växjö

Vi har under veckan också berättat att flera narkossköterskor slutat på operationsenheten på grund av en dålig arbetsmiljö. Något som också har bekräftats av Vårdförbundet.

– Nu gäller det att reda ut varför de har lämnat och vad skulle vi göra annorlunda, säger Charlotta Svanberg. Vi ser det här. Vi tycker att det är viktigt att vi gör insatser för att rekrytera personal, men att också på ett övergripande område ser till att behålla den personal vi har. Men också att fråga hyrpersonalen: vad skulle vi göra för att du skulle kunna tänka dig att bli fastanställd.

Är inte förvånad

Charlotta Svanberg känner igen problemen men visste inte exakt hur det såg ut på avdelningen. Men hon är inte förvånad.

– Nej, inte jätteförvånad, det är ju det här som händer när man tappar kompetent personal. Men situationen är jag väl informerad om och det är därför nämnden har tagit beslut om att vi måste prioritera just att rekrytera anestesisköterskor.

Hur ska man komma till rätta med problemen på sikt?

– Det handlar om att organisera arbetet annorlunda, säger Charlotta Svanberg. Att jobba med rätt kompetens på rätt plats och att hela tiden föra en dialog med medarbetarna för att se till att arbetsmiljön blir så bra som möjligt.

Men det här är ju en akut situation, hur löser ni den?

– Vi har en massa insatser på gång, både utbildningar, en annan organisation av verksamheten och vi löser det också delvis med hyrpersonal. Men de är ju inte med och utvecklar verksamheten på det sättet som en fastanställd gör. Man kan inte bemanna en hel avdelning med hyrpersonal. Det är inte hållbart, säger Charlotta Svanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Växjö

Mer i ämnet