Inkapslingsanläggningen Clink som planeras att byggas på Simpevarpshalvön Foto: SKB

Politiker rörande överens om kärnavfall

Publicerad

Kommunfullmäktige röstade enhälligt ja till ny inkapslingsanläggning i Oskarshamn och skickar tydlig signal till regeringen. Nu hoppas kommunpolitiker att regeringen tar ställning i frågan och ger slutgiltigt tillstånd.

Kommunfullmäktige i Oskarshamn röstade ja till planerna på en ny anläggning för hantering av kärnavfall i kommunen, en så kallas Clink-anläggning, på måndagseftermiddagen.

– Det har varit ett enhälligt beslut och nu hoppas vi att regeringen gör ett slutgiltigt ställningstagande under 2019 eller 2020, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Frågan om en ny Clink-anläggning, som ska kapsla in det använda kärnbränslet i koppar innan det transporteras till Forsmark för slutförvaring, enar samtliga partier i kommunen. Enligt Andreas Erlandsson är det en fråga som gäller inte bara Oskarshamn kommun utan hela Sveriges hantering av kärnavfall.

– Vi har haft ett mellanlager som man fyller på hela tiden. Det är ingen permanent lösning och nu vill vi veta hur vi ska ta hand om detta. Vårt ställningstagande handlar om att ha ett säkert hållbart system för hela landet, säger Andreas Erlandsson.

Kapselfabrik planeras

SKB planerar också att bygga en mekanisk verkstad i Oskarshamn för bearbetning, montering och kontroll av kopparkapslarna som i nästa steg används för att inkapsla kärnavfallet.

Regeringen har sista ordet

Även om kommunen enhälligt ställer sig bakom beslutet att bygga en ny Clink-anläggning i Oskarshamn är det regeringen som har sista ordet. Ansökan om att bygga en ny Clink-anläggning lämnades in av SKB till Strålsäkerhetsmyndigheten i mars 2011.

– Vårt beslut under måndagen sänder en tydlig signal om att vi är redo. Dessutom har vi många politiker väl insatta i frågan som riskerar gå i pension om regeringen dröjer, säger Andreas Erlandsson.

Enligt miljöbalken ska den berörda kommunen tillfrågas innan regeringen fattar beslut om var använt kärnbränsle ska hanteras och slutförvaras. Nu har kommunen sagt sitt och företaget Svensk Kärnbränslehantering AB är på väg att komplettera med det sista underlag inför ett regeringsbeslut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.