Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet demonstrerar föreningen Växjö Forum för att rädda simhallen. Foto: SVT

Politikerna eniga – men Växjö forum fortsätter kampen för simhallen

Uppdaterad
Publicerad

Varje onsdag och lördag går medlemmar från föreningen Växjö Forum runt på stan i Växjö med sina namnlistor. Hittills har omkring 1800 personer skrivit på för att Växjö simhall ska renoveras och ligga kvar på befintlig plats vid Växjösjön.

Politikerna i Växjö har beslutat att det ska byggas en ny simhall vid området Bäckaslöv.

Men Växjö Forum, som är en förening som driver samhällsfrågor, hoppas att de ska få Växjös politiker att ändra sig.

– Politikerna tar beslut som är felaktiga och vi måste höja vår röst. Vi kommer att fortsätta att samla in namn, för om opinionen är stor och tydlig så kan vi påverka politiken, säger Lennart Burde, en av medlemmarna i Växjö Forum. 

Viktigt att bevara byggnaden 

Simhallen från 1971 anser Växjö Forum är en av de viktigaste signalbyggnaderna i stan. De vill att den renoveras och byggs ut, annars tror de att risken är stor att den rivs.

– Den ligger på en unik plats och har en unik arkitektur. Den är för viktig för att hanteras på det här slappa sättet, säger arkitekten Olof Thedin, medlem i Växjö Forum. 

Samtliga politiska partier i Växjö kommun säger att de vill bevara byggnaden och göra om den till en mötesplats. Förslag på vilken verksamhet den kan komma att innehålla ska presenteras i vår, men det räcker inte för Växjö Forum.

– De har inte sagt vad för typ av mötesplats, inte om det kommer att gå att bygga om eller vad det kommer att kosta. Innan de berättar det, så är det ett helt tomt löfte, säger Olof Thedin. 

Vill se bättre underlag 

Föreningen Växjö Forum tycker inte heller att beslutet att bygga en ny simhall bygger på tillräckligt bra underlag. 

– Vi talar om något som är närmare en miljardinvestering. Det finns inga kalkyler eller beskrivningar av hur verksamheten ska se ut, säger Lennart Burde. 

Politikerna håller inte med, utan de tycker att beslutet är fattat på ett bra underlag, som är bäst för hela kommunen.

Under våren 2024 kommer politikerna presentera ett förslag på vad den nya simhallen i Bäckaslöv ska innehålla och vad den kommer att kosta. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.