Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar politikerna varför de vill se en helt ny simhall vid Bäckaslöv och hur de ser på risken att beslutet rivs upp. Foto: SVT och pressbild

Politikerna i Växjö oförstående kring oron för rivning av simhallen: ”Sprids rykten”

Uppdaterad
Publicerad

I somras beslutade Växjös politiker att bygga en ny simhall på Bäckaslöv istället för att renovera och bygga ut den befintliga. Nu pågår arbetet med att ta fram vad den ska innehålla, och enligt politikerna skapar den nya platsen helt andra möjligheter.

– Vi har nu en högre ambitionsnivå med vad vi vill ha i en simhall än vad vi hade tidigare. Vi har även tittat på möjligheten att bygga en ny ishall i anslutning och då fungerar det inte att lägga den vid Växjösjön, säger Pernilla Tornéus (M), oppositionsråd Växjö kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) är glad över att alla åtta politiska partier är överens om att det behövs byggas en helt ny simhall, och då på en annan plats.  

– Strandskyddet gör det svårt för oss att bygga på nuvarande plats med den ambitionsnivå vi har. På Bäckaslöv finns en färdig detaljplan, vilket gör att det går mycket snabbare, säger hon. 

Underlaget ifrågasätts 

Föreningen Växjö Forum kämpar för att den nuvarande simhallen ska renoveras och byggas ut och fortsätter att samla in namnunderskrifter. De tycker att beslutet är fattat på för dåligt underlag och de vill se färdiga kalkyler. 

– Det är klart att vi har fått kalkyler med uppskattade kostnader, men just nu pågår ett arbete för att se vad den nya simhallen ska innehålla och givetvis påverkar det kostnaden, säger Pernilla Tornéus (M).

Politikerna håller inte med om att underlaget skulle vara dåligt. Bland annat har det kommunala bolaget VÖFAB gjort en utredning. Sedan har kommunen beställt en rapport av We Group för att få en så kallad second opinion.  

– Vi har också lyssnat på kommuninvånare, föreningar, varit på studiebesök och lyssnat på våra tjänstepersoner, säger Malin Lauber (S).

Vill inte riva byggnaden

Alla åtta politiska partier är också överens om att den befintliga simhallsbyggnaden ska bevaras och göras om till en mötesplats. Vad den ska innehålla kommer presenteras under våren 2024.

– Det sprids rykten om att vi ska riva simhallen, men det finns inga sådana planer, säger Pernilla Tornéus (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.