S och M mötte pressen i Mörbylångas kommunhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Matilda Wärenfalk på varför S bryter samarbetet med V och C i Mörbylånga. Foto: Amanda Svensson/SVT

Politisk skilsmässa i Mörbylånga – S dumpar V och C för M

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen presenterades ett nytt politiskt styre i Mörbylånga kommun. Socialdemokraterna bryter samarbetet med Centerpartiet och Vänsterpartiet, och kommer samarbeta med Moderaterna istället.

Socialdemokraterna och Moderaterna i Mörbylånga meddelade på en blixtinkallad presskonferens på onsdagen att de från och med nu kommer styra kommunen tillsammans.

– Det är inte så viktigt vem som styr, utan det handlar om att få jobbet gjort, säger Ulrik Brandén (M).

– Vi har ritat upp tydliga spelregler hur samarbetet ska fungera. De håller jag för mig själv, säger Matilda Wärenfalk (S).

Det är totalt 43 mandat i Mörbylånga kommunfullmäktige. De tre partierna, S, C och V, hade tillsammans en knapp majoritet på 22 mandat. Den nybildade formationen med S och M får 25 mandat.

Rent formellt kommer det nya styret träda i kraft vid årsskiftet.

Ryktats om maktskifte

Beskedet chockade Anna-Kajsa Arnesson, gruppledare för Centerpartiet. Hon berättar att det har ryktats och spekulerats ett tag om det politiska maktskiftet, men att hon inte fått några raka besked från S.

– Det känns extra jobbigt att det är så utstuderat, de har vetat sen länge tillbaka att de kommer göra den här manövern. Jag tycker det är så dåligt. Det är ynkligt!

Tidigare under hösten lämnade fullmäktiges ordförande Carina Adolfsson Elgestam (S) uppdraget i protest, efter att ett förslag inkommit om att banta ned antalet möten i fullmäktige från åtta till sex stycken.

MANDAT I MÖRBYLÅNGA KOMMUNFULLMÄKTIGE

S: 14 mandat

C: 6 mandat

V: 2 mandat

M: 11 mandat

KD: 3 mandat

L: 1 mandat

SD: 6 mandat

källa: morbylanga.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.