Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör influencern Pontus Rasmusson bemöta kritiken som riktats mot hans sociala medier. Foto: SVT

Pontus Rasmusson från Ingelstad svarar på sexkritiken: ”Jag har ett superstort ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Influencern Pontus Rasmusson från Ingelstad, har ställt upp på en unik tv-intervju med Lilla Aktuellt. Det är första gången han väljer att bemöta kritiken i en tv-intervju om att han ska ha sexualiserat minderåriga i sina videor.

– Jag har ett superstort ansvar, precis som andra kreatörer har ett stort ansvar. Därför har jag varit väldigt noga med att inte svära till exempel, säger han.

Pontus Rasmusson, 24, bor med sina föräldrar i Ingelstad i utkanten av Växjö kommun. År 2021 var han Sveriges femte största youtuber enligt Medieakademien.

Växjö

Men under hösten 2022 föll Rasmussons Youtubeimperium när Svenska Dagbladet publicerade en större granskning av hans sociala medier. Det framkom att han anspelat på sex i flera av sina videor, som riktar sig mot barn och ungdomar.

Tiktok om oskuld

I en Tiktok-video i maj i år skrev Rasmusson bland annat: ”Om jag tar din oskuld lämnar jag dig aldrig. Jag menar, varför skulle jag någonsin lämna en tjej som litade på mig med hennes kropp?”

Nu har han gått med på träffa Lilla Aktuellt för att bemöta kritiken.

– Jag skulle ju aldrig bli tillsammans med ett barn. Men dessa barn kan ju växa upp och kanske då vilja bli tillsammans med mig, säger han i intervjun.

Anmäld till Konsumentverket

Kort efter SvD:s publicering valde Youtube att stänga ner Rasmussons kanal som vid tidpunkten hade drygt 89,5 miljoner visningar. Plattformen menade att han bröt mot deras policy om att inte sexualisera minderåriga.

Då valde 24-åringen att starta upp en Patreon, där användarna får betala en viss summa varje månad för att kunna se hans videor. Men då det inte framgick att momsen inte inkluderades i priset blev Rasmusson anmäld till Konsumentverket.

– Patreon är en amerikansk sida och momssatsen kan skilja sig i olika delstater, säger han.

Se hela Lilla Aktuellts intervju med Pontus Rasmusson på SVT play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnidolen Pontus Rasmusson väckte starka känslor efter Svenska Dagbladets granskning. Den visade ett innehåll som bland annat ansågs sexualisera minderåriga. Se vem Pontus Rasmusson är i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet