Foto: TT

Präst hade relation med ung pojke – straffas med avkragning

Publicerad

En präst som varit verksam i Kalmar län inledde en relation med en tonårspojke som han träffat via en kontaktsida på nätet. Pojken ska ha polisanmält prästen, men trots att den utredningen lades ner har kyrkan bedömt att mannen inte längre ska få utöva prästyrket.

Det var i september förra året som stiftet fick in en anmälan om att prästen polisanmälts för ”oaktsam våldtäkt” av en pojke som han fått kontakt med via en kontaktsajt på nätet. Sajten var en sida för så kallat BDSM-sex, det vill säga sex med inslag av dominans och underkastelse och sadomasoschism.

Trots att polisen redan lagt ner förundersökningen i brist på bevis inledde pastoratet där prästen arbetade en internutredning. I sitt beslut skriver domkapitlet att prästen också ska också ha använt sin jobbdator till att förvara pornografiska bilder och filmer, bland annat på pojken, vilket strider mot pastoratets IT-policy.

Beslut om avkragning

Pojken ska, enligt Barometern som var först med att berätta nyheten, ha uppgett att han mått dåligt av relationen och domkapitlet har kommit fram till att prästen haft ett övertag gentemot pojken både med tanke på han var så mycket äldre och genom sin livserfarenhet. Därför bestämde de att han skulle avkragas, det vill säga inte längre ha rätt att utöva prästyrket.

Mannen slutade frivilligt sin tjänst i samband med utredningen, men överklagade beslutet om avkragningen, utan att få gehör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.