Präst kan avskedas för sex-sms

Uppdaterad
Publicerad

En församling i Kalmar län ville ge den präst som skickade sex-sms till en 15-årig pojke sparken, men prästen överklagade. Ett överklagande som Svenska kyrkans överklagandenämnd beslutat att avslå.

Det var förra sommaren som prästen fick kontakt med en 15-årig pojke under ett konfirmationsläger. Prästen ska efter lägret ha skickat ett sms till pojken med en sexuell invit. Något som framkom då pojken visade sms:et för sina föräldrar, som i sin tur kontaktade en präst med chefsansvar som gjorde en polisanmälan. Prästen som nu är åtalad för sexuellt ofredande fick lämna sin tjänst, något som prästen då överklagade. Men något gehör för sin överklagan får han alltså inte från Svenska kyrkans överklagandenämnd, utan de konstaterar i sitt beslut att ”frågan om avskedande av (NN) kan således prövas i arbetsrättslig ordning”.

Prästen har tidigare medgett att han gjort fel, men nekar till anklagelserna om brott.

Några förhandlingar i målet har ännu inte hållits vid Kalmar tingsrätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.