Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inna Kozub har tidigare spelat ishockey och ska nu spela VM i bandy. Foto: Ukraina Bandy-VM Åby

Dags för VM – då kliver Ukrainas damer på en bandybana för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas damlandslag i bandy gör i år VM-debut på isen i Åby utanför Växjö, men det är också första gången som truppen spelar på en riktig bandybana.

– De har spelat på hockeyrink och någon enstaka gång på sjöis när det blivit tillräckligt kallt. Det finns inga bandybanor i Ukraina, säger Magnus Alm, lagets tränare tillika förbundskapten för bandyn i Ukraina.

Den ukrainska truppen är influgen från olika hörn av Europa där de tagit tillflykt undan kriget. Inna Kozub och systern Olena Vansovich har, tillsammans med varsin tonårsdotter som också spelar i laget, rest från tyska München.

Alla har spelat ishockey i hemlandet tidigare, och spelade bandy i Ukraina även innan kriget bröt ut, men då med helt andra förutsättningar och på en helt annan bana.

– Det är väldigt annorlunda, mer än vad vi trodde. Vi har inte sett de andra lagen spela, men vi kommer göra vårt bästa, säger Anastasia Vansovich när SVT möter henne i samband med träning på tisdagen.

Laget återförenas i Åby

Ukraina som spelar i B-turneringen möter Schweiz på onsdagsmorgonen, och även om laget satsar på vinst så är andra saker viktigare.

– Vi är självklart här för att vinna, men vi är så glada att vara här och få träffa laget igen och vara tillsammans, säger Inna Kozub och fortsätter:

– När vi är här glömmer jag bort vad som hänt. Alla vänner är här och det känns som om jag rest från Ukraina i fredstid. Det är en fantastisk känsla och även att få representera Ukraina, det är särskilt viktigt nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.