Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett poängsystem över elkablar avgör vem som blir av med strömmen först, berättar Växjös säkerhetschef Marcus Holmqvist. Foto: SVT

Så avgörs vilka som blir utan el vid elbrist – poängsystem på kablar

Publicerad

Sedan 2011 gör Sveriges kommuner och länsstyrelser en prioriteringslista med jämna mellanrum på vilka delar av samhället som ska prioriteras vid en eventuell elbrist – och i vinter kan Växjö kommun behöva använda listan, för första gången.

Prioriteringslistan går ut på att man ger ut olika poäng till områden beroende på hur viktiga de är för samhällets funktion. Då tar kommunen hänsyn till områden med bland annat skolor, sjukvård, polisstationer eller brandstationer.

– Det kan man säga är de viktigaste objekten, säger Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist.

Stadsdelar poängsätts ej

Däremot kan man inte vara säker på att man som privatperson sitter säker bara för att man råkar bo nära till exempel ett sjukhus.

Anledningen till det är att kommunerna inte poängsätter stadsdelar, utan objekt som är kopplade till specifika elledningar. En stadsdel som till exempel Hovshaga i Växjö kan hamna på olika platser i prioriteringslistan om två elledningar skulle gå genom området.

Listan sekretessbelagd

För den Växjöbo som är intresserad av att veta hur högt eller lågt prioriterat ens eget hus är så är det därför inte möjligt.

Varför får inte allmänheten ta del av listan?

– Den är sekretessbelagd för att alla kan inte veta vilka områden som till exempel ligger längst ner på listan, det skulle kunna skada samhället väldigt mycket, säger Marcus Holmqvist.

Han säger också att det därför är viktigt att alla, oavsett område, har en hemberedskap för att vara redo om strömmen skulle gå.

Hör honom berätta, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.