Vanni Jung Ståhle bor numera i Stockholm och går sista året på Nordiska Fotoskolan. Hennes bilder porträtterar personerna som valde att inte lämna Blomstermåla. Foto: Vanni Jung Ståhle

Prisad fotograf hittar inspirationen i Blomstermåla

Uppdaterad
Publicerad

Vanni Jung Ståhle från Pataholm vann nyligen prestigefyllda Årets bild i klassen Årets rookie. Hon lämnade Småland direkt efter gymnasiet och hennes bilder handlar om de som stannade kvar.

– För några år sedan var jag inne på konstfotografi men sen hittade jag det dokumentära fotot. Det är mer spännande och man får möta människor på ett annat sätt, säger Vanni Jung Ståhle. 

Porträtterar sin hembygd

Vanni Jung Ståhle bor numera i Stockholm och går sista året på Nordiska Fotoskolan. Hennes bilder porträtterar personerna som valde att inte lämna Blomstermåla – de som stannade kvar vid sina rötter. 

Linn Lundström är en av dem som fotograferats av Vanni Jung Ståhle. Bilden är tagen på hennes föräldrahem i Korpemåla i Mönsterås kommun. Foto: Vanni Jung Ståhle

– Det är intressant. Folk kan se ner mycket på om man blir kvar på landsbygden där man föddes. Men stockholmare som blir kvar i Stockholm är det inga som ser ner på, säger hon.

Hör Vanni Jung Ståhle berätta om att porträttera sin hembygd i klippet ovan

Du kan se ett längre reportage om Vanni i programmet Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.