Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverket medger att tiderna i Växjö har tagit slut och att de haft tekniska problem. Ukrainare hoppas att myndigheten ska åtgärda problemen så att de kan förnya sitt uppehållstillstånd i tid innan den 4 mars. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Problem för ukrainare att förlänga skydd i Växjö – i år igen

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 mars måste ukrainska flyktingar ha besökt ett av Migrationsverkets kontor för att få förlängt uppehållstillstånd i Sverige. Men även i år har det varit stora problem med att boka tider till Migrationsverket i Växjö.

När kriget i Ukraina bröt ut började flyktingar strömma in till Sverige, och de fick skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Men många måste förlänga skyddet innan det slutar gälla 4 mars.

Fysiska möten krävs

Mötena vid en förlängning måste ske fysiskt därför att man ska fotograferas och lämna fingeravtryck för att få ut ett nytt så-kallat UT-kort.

Kriget i Ukraina

Men det har varit väldigt svårt att få en tid hos Migrationsverket i Växjö, någonting som orsakade stora problem även för ett år sedan.

”De har inte tid för oss”

Oleksandra Yeremenko i Växjö är en av de som drabbats. Hon har försökt få en tid hos något av Migrationsverkets kontor i södra Sverige i tre veckor.

– Det spelar ingen roll vilken dag, vilken månad, vilken stad. De har inte tid för oss, säger hon.

Lovar bättring

Men nu lovar Migrationsverket att problemen med bokningarna ska ha åtgärdats.

– De bokningsbara tiderna för de som ska ansöka om förlängt skydd enligt massflyktsdirektivet tog tidigare i veckan tillfälligt slut i Växjö, men det är nu åtgärdat och det finns tider att boka, berättar Karin Andrén på Migrationsverkets presstjänst för SVT.

– Vi bevakar löpande att det finns tider och lägger kontinuerligt ut nya vid behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet