Foto: TT/Leif R Jansson

Problem med tama rävar i Ljungby – ”Människor blir rädda”

Uppdaterad
Publicerad

I Ljungby har man fått problem med tama rävar inne i samhället, efter att rävungar börjat matas. Nu uppmanar miljöinspektören på kommunen allmänheten att sluta mata rävarna.

– Det började med att en familj matade en kull med valpar. Rävungar är söta och ofta orädda när de är små, eftersom de inte lärt sig vara rädda för människor. Sedan har rävarna stannat kvar i tätorten eftersom de lärt sig att där kan man få mat, säger Victoria Kullenberg, miljöinspektör Ljungby kommun. 

Hur vet ni att folk matar dem? 

– Folk lägger ut filmer på sociala medier och berättar att de matar rävarna, så vi vet att det är fler som gör det nu.  

Rävarna har nu blivit väldigt närgångna och kontaktsökande. Det finns personer som kunnat klappa dem, men det ställer också till problem att de blivit så tama.

– Det ställer till det för människor som blir rädda och tycker att det är obehagligt. Det största problemet tycker jag är för rävarna. När en rävmamma bli matad, så lär hon inte sina valpar hur man jagar. Hon visar istället var maten finns att hämta. Det blir en ond spiral.  

Svårt att säga hur många de är 

Det är enligt Victoria Kullenberg svårt att säga hur många rävar som finns i samhället, men hon uppskattar att det rör sig om fem till tio stycken.

När rävarna är helt orädda för människor kan de behöva avlivas.

Kommuninvånare har föreslagit att kommunen ska fånga in rävarna med hjälp av fällor, för att sedan flytta ut dem i skogen. Men Victoria Kullenberg ser att det är svårt. 

– Det skulle kräva tillstånd från både Naturvårdsverket och markägaren och sådana processer tar lång tid. Räven kommer troligtvis att komma tillbaka, eftersom det fått lära sig att det finns mat där människor finns. Det bästa är att sluta mata dem, så att de söker sig från samhället, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer