”Genom konsumtion berättar vi till exempel att vi är lyckade”, säger Mathilda Tham, professor i design på LNU. Foto: TT/Privat

Professor: Vi måste hitta andra sätt att visa kärlek på vid jul

Publicerad

Många vill konsumera mindre för miljöns skull, men samtidigt gör julen att vi istället konsumerar mer. Det dyker också upp nya erbjudanden på marknaden. Till exempel adventskalendrar för vuxna med små prylar eller fenomen som Black Friday. Mathilda Tham, professor i design på Linnéuniversitetet menar att vi inte ska försöka lösa alla våra problem med hjälp av konsumtion.

Mathilda Tham har jobbat med mode och hållbarhet i över 30 år, men på senare år har hon också börjat titta på hur konsumtion fungerar och vilka funktioner den fyller i vår samtid. 

– Genom konsumtion berättar vi till exempel att vi är lyckade. Vi köper inte ett par nya jeans för att vi fryser, utan snarare för att få kompisar. Den delen av konsumtion är jag intresserad av, säger Mathilda Tham. 

Adventskalendrar för vuxna – ny trend

I år är det populärt med adventskalendrar med olika små prylar, som vänder sig till vuxna. Det finns till exempel kalendrar med sexleksaker, whiskyflaskor, strumpor, kaffe och pyssel. Flera handlare SVT Nyheter Småland pratat med bekräftar att de säljer betydligt fler i år.

Varför är de här kalendrarna väldigt populära samtidigt som vi vill minska vår konsumtion? 

– Vi är extremt bra på att separera våra värderingar från våra handlingar. Att ge bort en kalender är ett sätt att visa uppskattning, samtidigt tror jag inte riktigt det funkar längre eftersom vi också är rädda för vad som kommer hända med klimatet. Kanske är det här den sista julen där konsumtionen dominerar förberedelserna och det är okej att köpa adventskalendrar med onödiga prylar, säger Mathilda Tham. 

Julhandelns slår rekord – igen 

Även i år väntas julhandeln slå rekord, trots en osäker konjunktur och ett ökat intresse för miljön och hållbar konsumtion.  

Varför vill vi inte minska konsumtionen när det kommer till jul? 

– Det är mycket känslor inblandade. Vi vill visa kärlek till våra barn, släktingar och vänner. Vi har svårt att göra det på andra sätt eftersom vi är så vana att göra det med hjälp av konsumtion. Men att visa vänlighet med hjälp av konsumtion är något vi måste lära oss av med, säger hon. 

Hur kan vi göra det? 

– Det  är viktigt att vi har modet att göra saker på nya sätt, eller nygamla sätt. Om vi ser på det ur ett historiskt perspektiv, så är det en ny företeelse att försöka lösa alla problem genom konsumtion. Det här är ett system som vi har skapat och därför kan vi också skapa om det, säger Mathilda Tham. 

I klippet kan du höra Mathilda Tham berätta om alternativ till konsumtion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.