Det mikrobryggeri och restaurang som planeras vid kulturskolan i Växjö. Foto: LBE arkitekt AB

Protester mot ölbryggeri vid kulturskolan i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Ett mikrobryggeri ska byggas bredvid kulturskolan i Växjö. Trendigt och ett sätt att bygga en mötesplats säger man ifrån kommunens sida. Föräldrar är däremot oroade – framförallt över tung trafik nära skolan men, också över fulla bryggeribesökare.

– Problemet är den ökande tunga trafiken. Många elever går fram och tillbaka till kulturskolan och det finns även vissa som är funktionshindrade, säger Ann Gustafsson, medlem i facebookgruppen ”Stoppa ölbryggeriet vid Växjö kulturskola”.

Hon menar även att det redan är en brist på parkeringsplatser och att de stora instrumenten som ska bäras inte tål vatten eller höga temperaturer, så det behövs avlastningsutrymme utanför för eleverna. Ann Gustafsson, likt andra föräldrar har skrivit under en namninsamling på att stoppa bryggeribygget.

Hon menar också också att ett bryggeri är olämpligt på ett område där det rör sig mycket barn och ungdomar.

Del i trendig plan

Mikrobryggeriet är en del i en större plan som kommunen har för området kring kulturskolan

– Det innebär att vi går tillbaka till vad Växjö varit tidigare, en bryggeristad och det här med mikrobryggerier är också väldigt trendigt. Vad det handlar om också är att bygga en restaurang och på så sätt en mötesplats.

– Området runt omkring ska bli till för kulturen och tanken är att vi även ska bygga ut parken som finns där, säger Henrik Wibroe, stadsarkitekt i Växjö kommun.

Kommer hållas öppet möte

Att det ska byggas ett bryggeri är enligt honom inte hugget i sten utan endast en del av detaljplanen. Kommunen kommer också hålla ett öppet möte den 23 maj om bryggeriet, där kritik ska bemötas. Mötet kommer ske på konserthuset, i sal Aniara 18.30.

– Jag har inte varit ute på facebook och sett den här protestgruppen men det är ju utmärkt att man kan lämna in skriftliga synpunkter om den här detaljplanen på mötet, säger Henrik Wibroe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.