Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan-Olof Svensson från Virserum var en av dem som drog i gång protesterna mot de planerade vindkraftverken i bland annat Tönshult. Han är glad över att politikerna lyssnade på invånarna och ändrade sitt beslut från ett ja till ett nej. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Protesterade mot vindkraftverken – då backade kommunen

Publicerad

Kring byn Tönshult utanför Virserum var det planerat att det skulle byggas tolv vindkraftverk. Det var i princip klappat och klart, kommunstyrelsen i Hultfred hade sagt ja till vindparken. Då växte protesterna, och i sista sekund ändrade sig politikerna och sa nej och la in sitt veto mot vindsnurrorna.

I närheten av den lilla byn Tönshult söder om Virserum skulle de stå. Tolv vindkraftverk, 270 meter höga och med en vingbredd på 190 meter.

Kommunstyrelsen i Hultsfred, med Centerpartiet i spetsen, hade sagt ja och gett sitt godkännande till planen. Det kommande beslutet i kommunfullmäktige var bara en formalitet.

Men ortsborna misströstade.

– Folk var förtvivlade, de grät. De tänkte: ska det verkligen komma upp så höga vindsnurror här?, säger Jan-Olof Svensson från Virserum.

Startade protester

Jan-Olof Svensson var en av dem som drog i gång protester mot den planerade vindparken. Med namninsamlingar och möten väckte de opinion.

Detta trots att oddsen var dåliga. Allt som oftast beslutar man på samma sätt i kommunfullmäktige som man gör i kommunstyrelsen.

– Vi blev förtvivlade när de sa ja i den första vändan. Så då sa vi att vi måste ta tag i saker och förklara vårt missnöje här nere i södra delen av Hultsfreds kommun, säger Jan-Olof Svensson.

Manifestation

Med bara tre dagar kvar till att beslutet skulle fattas i kommunfullmäktige ordnade Jan-Olof Svensson en manifestation mot vindkraftsplanerna. Ett stort antal människor samlades i Virserum och 160 namnunderskrifter samlades in under kvällen.

In i det sista var det osäkert hur beslutet skulle falla i kommunfullmäktige. Men under mötet var det ingen som yrkade för ett bifall för vindparken. Politikerna hade lyssnat och vänt.

– Jag hedrar politikerna, att de tänkte till en gång till, säger Jan-Olof Svensson.

Politiker bytte fot

En av dem som bytte fot mellan mötet i kommunstyrelsen och det i kommunfullmäktige var kommunens starke man, kommunalrådet Lars Rosander (C).  I kommunstyrelsen var han för vindkraftverken, men i kommunfullmäktige gick han emot sitt eget beslut.

– Vi behöver energi, och vi måste hitta olika sätt att få fram miljövänlig energi. Men vi måste lyssna till dem som berörs av det hela. Vi kan inte köra över människor som upplever att deras liv förändras radikalt, säger Lars Rosander (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer