Psalmsångare döms – utan påföljd

Publicerad

De fem psalmsångarna som åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakt, i samband med Svenskarnas Partis demonstration i Jönköping den 1 maj, fälldes i dag i Jönköpings tingsrätt, men frias från påföljd.

-Jag ser positivt på straffet, det visar att domaren förstått oss, men ändå känt sig bakbunden av lagen att inte frikänna oss, säger Elias Ytterbrink, en av de dömda hemmahörande i Göteborg.

Det var som en motreaktion på Svenskarnas Partis demonstration som psalmsångarna genomförde en gudstjänst utanför Sofiakyrkan i Jönköping. De fem tilltalade berättade under rättegången att de uppfattade polisens befallning att lämna platsen, men att de trots det valde att sitta kvar. De anser att de som kristna haft en moralisk skyldighet att hindra nazismens framfart.

Tingsrätten dömer de fem tilltalade för ohörsamhet mot ordningsmakten med motiveringen att de deltagit i en folksamling som stört den allmänna ordningen. Enligt rätten var polisens agerande när de försökte mota bort psalmsångarna inte en otillåten inskränkning av deras religions-, yttrande- och mötesfrihet.

Slipper straff

Att psalmsångarna frias från påföljd motiverar rätten bland annat med att de tog ställning mot åskådningar och värderingar som är oförenliga med ett demokratiskt samhälle.

– Under rättegången visade det sig att deras enda drivkraft var att stå upp mot odemokratiska krafter och ett sådan agerande kan innebära att man faktiskt slipper straff även om man döms, säger rådmannen i Jönköpings tingsrätt Annika Rojas Wiberg.

Lättad över domen

– Jag blev överraskad av att frias men känner mig ganska nöjd, säger Andreas Folkesten, en av de tilltalade som idag hade kontakt med de andra psalmsångarna via Facebook när domen kom.

– Det känns bra såklart att vi har fått sagt det vi sagt och att tingsrätten har lyssnat på vår historia till hundra procent, säger Mattias Irving.

– Jag tror att det sänder signaler om att vi måste börja använda ickevåld och fredliga metoder i betydligt större utsträckning när vi protesterar mot högerextrema rörelser, fortsätter han.

Sedan tidigare har en person dömts till dagsböter efter att ha sjungit psalmsång under första maj. Rådmannens förklaring är att det är två olika rättegångar med delvis olika utredningar som har presenterats och rådmännen har bedömt det här på olika sätt.

Av de fem som dömdes idag kommer två från Göteborg, de andra från Skövde, Uppsala och Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer