Arkivbild Foto: Hanna Nilsson/SVT

Psykiatripersonal bröt mot rutinerna när patient tog sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i Region Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria efter ett självmord inne på en vårdavdelning. Händelsen kunde undvikits, enligt regionens egen utredning.

– Det var en kvinna som låg intagen på en avdelning och mådde väldigt dåligt. Hon lyckades komma över ett hjälpmedel för att ta sitt liv på sitt rum. Det gick väldigt snabbt, säger chefsläkare Charlotta Brunner.

Bröt mot rutiner

Kvinnan hade haft mångårig kontakt med psykiatrin och hamnade inom rättspsykiatrisk vård efter sommaren. Kvinnan hade restriktioner, vilket innebär att hon kunde låna vissa föremål – i det här fallet en hårfön – som personalen sedan skulle ta tillbaka efter användning.

– Det har man inte gjort. Man bröt mot avdelningens rutiner, säger Charlotta Brunner.

Region Kalmar har utrett händelsen och har alltså kommit fram till att det var en skada som kunde undvikits om personalen följt rutinerna. Därför gör man anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som nu kommer granska fallet.

Vad tänker du om att detta kunde hända?

– Det är mycket rutiner som ska följas i verksamheten dygnet runt, så visst händer det att man inte alltid följer rutinerna. Men i just det här fallet fick det allvarliga konsekvenser. 

Vilka åtgärder ska ni göra?

– Åtgärden är att aktualisera rutinerna och undervisa personal. Det kan vara ny personal som inte är insatta, till exempel.

I vår tog en annan patient sitt liv med ett skjutvapen inne på en vårdavdelning inom Kalmar län. Borde ni inte gjort åtgärder tidigare?

– Jo, fast detta är två olika verksamheter och patienterna var i olika skeden av vården. Det är inte jämförbara händelser, säger Charlotta Brunner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.