Psykologen kritiseras av IVO – men anmäls inte. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Psykolog kysste patient – skulle bota tvångstankar

Uppdaterad
Publicerad

Under psykoterapibehandling mot höjdrädsla kysste psykologen sin patient. Nu kritiseras psykologen, som jobbade för Region Kalmar, av Ivo.

Patienten gick i KBT-behandling mot tvångstankar där hen bland annat skulle exponeras för höga höjder genom att stå nära ett fönster. Det var under denna situationen som psykologen höll om patienten bakifrån och masserade hens axlar.

”Efter dessa händelser var ni överens om att den fysiska närheten inte var acceptabel och du bad om ursäkt.”, skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i sitt utlåtande.

Men vid ett annat tillfälle upplevde psykologen trots allt att hen fick en sexuell invit – och valde att kyssa sin patient.

Patienten i sin tur upplevde händelserna som obehagliga och berättade om dem för en annan psykolog, vilket ledde till att händelserna anmäldes till Ivo.

”Synnerligen olämpligt”

Nu får psykologen, som inte längre är anställd vid regionen, alltså kritik av IVO.

”Att som behandlare, trots uppfattningen om patientens eventuella invit, utföra intima handlingar av kärlekskaraktär är oprofessionellt och synnerligen olämpligt”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Men eftersom det verkar handla om ett isolerat fall, och psykologen själv har uttryckt insikt om sitt oetiska beteende, anmäls hen inte till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och får alltså behålla sin legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.