Psykologbristen – Stora brister i skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Psykologförbundet rekommenderar maximalt 500 elever per psykolog. I Kronobergs län ansvarar varje psykolog i genomsnitt för 2293 elever, en alldeles för hög siffra menar Psykologförbundet.

Varje skolelev i Sverige har rätt till en fullständig elevhälsa där bland annat tillgång till skolpsykolog ingår. Det säger den nya skollag som började tillämpas den 1 juli i år.

Höga siffror

Men bristerna ute i landet är än så länge stora. I Kronobergs län ansvarar varje psykolog i genomsnitt för 2293 elever, en av de högsta siffrorna i landet, enligt en rundringning Psykologförbundet gjort. Inte mycket bättre ser det ut i Kalmars län där snittet ligger på 2046 elever. Det är en höga siffror anser Psykologförbundet som rekommenderar 500 elever per psykolog.

Med så många elever per psykolog blir risken stor att ”de som skriker högst” blir de som får ta del av den psykologiska kunskapen. De barn som är nedstämda, tystlåtna, utanför eller lider av depression, ångest, tvång, eller social fobi får inte i samma utsträckning ta del av resurserna trots att en del av dem med mycket korta och enkla insatser skulle kunna må mycket bättre eller få hjälp med kontakt med BUP anser Psykologförbundet.

Tappar lusten

När det helt saknas eller finns för få psykologer verksamma i skolan märks det tydligast genom att det som kanske började som inlärningsproblem utvecklats till beteendeproblem. Barn som upplevt en långvarig frustration över sin skolsituation tappar lusten och ger helt enkelt upp. De kan hamna i ett utanförskap och gå ut skolan utan fullständiga betyg.

Den kommun som utmärker sig mest i Kronobergs län är Älmhults kommun med genomsnittet 4500 elever per psykolog. I Kalmars län är det Kalmar kommun som ligger sämst till, där är siffran 8000.

Nicklas Carlsson

nicklas.carlsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.