Publiksnittet sjönk på Dackarnas matcher under förra säsongen. Foto: SVT

Publiken svek Dackarna 2019 – en tredjedel stannade hemma

Uppdaterad
Publicerad

Skadade stjärnor och otur med vädret ställde till det för speedwaylaget Dackarna. Publiksnittet på hemmaarenan i Målilla sjönk med över 30 procent under förra säsongen.

Varje år tittar SVT Sport närmare på hur publiksnittet har varit för alla idrottslag i Sverige som har mer än 1 000 åskådare. Publikbarometern för säsongen 2019/2020 visar att Dackarna halkat ner från 34:e plats till plats 46. Årets publiksnitt var 2 492 åskådare per match.

– Vi tappade sammalagt 10 000 besökare under året, säger Dackarnas ordförande Tomas Karlsson till SVT.

Många mörka moln

Det kom inte som en överraskning för Dackarnas ordförande Tomas Karlsson. Det är en fråga som diskuteras flitigt i klubben. Han ser flera anledningar till varför färre har kommit till matcherna. 

– Speedway är väldigt väderkänsligt. Vi hade mörka moln på himlen nästan varje tisdag, säger Tomas Karlsson.

Han tror också att det faktum att matcherna sänts live och gratis på nätet har ställt till det.

Har inte råd att köra utan publik

Dackarna måste ha publik på sina matcher för att få ihop ekonomin att gå ihop.

– Vi tillsatte en grupp som fick fria händer. De tittade på vad vi kan göra innan matcherna, som tävlingar, intervjuer med förare och hoppborg för barnen.

Men nu har planerna lagts på is tillfälligt. Coronavirusets framfart gjorde att speedwaypremiären fick skjutas upp till juni och i dagsläget är det oklart när säsongen kan börja.

– Det känns väldigt tungt, ovissheten är det värsta. Vi vet inte om vi kan köra igång i juni eller om det ens går i juli eller augusti, säger Tomas Karlsson.

Även Västerviks publiksiffror sjönk under förra säsongen. Speedwaylaget i norr tappade 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.